Stroomdalloge No. 68

B. Schrijvers | 2012 | Oddfellowshuis Assen

Assen, zaterdag 23 maart 2019

Rituelen en symbolen

RITUELEN EN SYMBOLEN

Rituelen en symbolen vinden we overal in ons dagelijks leven. Zo heeft iedereen een ‘ochtendritueel’ van opstaan, wassen, ontbijten en met de dag beginnen. Wordt dit ritueel verstoord, dan kan dit doorwerken in de rest van de dag. Het symbool voor medische zorg is een rood kruis en een groen verkeerslicht betekent dat je mag doorrijden.

Ook binnen de loges spelen rituelen en symbolen een belangrijke rol. De rituelen en symbolen die de Odd Fellows gebruiken zijn afkomstig uit oude culturen of andere samenlevingen.

Tijdens de zitting wordt gebruik gemaakt van rituelen. Wij noemen ze ritualen. Door het gebruik van ritualen en symbolen ontstaat een gevoel van herkenning, saamhorigheid en vertrouwen. Bovendien geeft het structuur en sfeer aan de zitting. In de ritualen is het grootste deel van het gedachtegoed van de Orde verwoord. Dat gedachtegoed wordt aan de leden bekend gemaakt in bijzondere feestelijke zittingen.

We gebruiken de ritualen omdat wij ervoor willen zorgen dat de zitting in alle loges op dezelfde wijze plaatsvinden. Bij het bezoek aan andere loges zal men zich direct thuis voelen. Dit is zelfs het geval voor wie - bij het bezoek aan een buitenland­se loge - de taal niet of niet voldoende spreekt.

In de ritualen van de Orde speelt de symboliek een grote rol. Als Odd Fellows spreken over “waarden in het leven” dan zijn ze zich bewust dat ze spreken over begrippen die niet altijd in woorden zijn te vangen. Symbolen kunnen uitdrukken wat onzegbaar is. Het symbool schept de mogelijkheid elkaar te blijven verstaan, daar waar woorden tekort schieten.

tempel altaar closeupIn elke Odd Fellow Tempel bevindt zich een Altaar als symbool voor onze dienstbaarheid. Op het Altaar ligt een Bijbel als symbool voor een bron van wijsheid, waaruit wij kunnen putten. Er brandt een kaars als symbool voor onze zoektocht naar de Waarheid.