Stroomdalloge No. 68

B. Schrijvers | 2012 | Oddfellowshuis Assen

Assen, zaterdag 23 maart 2019

De Loge

DE LOGE

Er zijn verschillende organisaties die hun plaatselijke afdelingen loges noemen, waaronder de IOOF. Aan het woord “loge” geven die organisaties soms verschillende betekenissen (bijvoorbeeld de ruimte waarin men bijeenkomt, of die bijeenkomst zelf). Meestal wordt het woord echter gebruikt in de betekenis van “vereniging”.

Zo zijn alle Odd Fellowloges gewone verenigingen die als zodanig staan ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Op die verenigingen is, evenals op alle andere verenigingen, het verenigingsrecht van toepassing, terwijl de statuten uiteraard openbaar zijn.

Toen onze Orde in 1819 werd gesticht, was dat een Orde van én voor mannen. Pas vele jaren later is er een aparte Ordetak voor vrouwen gesticht.
Nog steeds hebben vrouwen en mannen hun eigen loge en eigen logeavonden omdat mannen en vrouwen anders denken en zaken anders benaderen.
P1020869Ook onze leden, allemaal vrouwen, willen wel eens ongestoord “onder elkaar” over allerlei levensvragen praten en die op hun eigen specifieke manier benaderen.
Overigens werken de beide afdelingen van de Orde lokaal, nationaal en internationaal steeds nauwer samen.